Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en komt alleen voor bij de paardenkastanje. De bomen krijgen bruine vlekken op de stam en 'bloeden' donker vocht. De bacterie nestelt zich in de cellen die zorgen voor transport van voeding. Daardoor raken de cellen verstopt en stopt de sapstroom in de bast van de boom. De bast gaat dood en soms ook de hele boom.

Herkennen

U herkent de kastanjebloedingsziekte aan de bruine vlekken op de bast van de kastanje. Of aan delen van de bast (stam) die afgestorven zijn.

Maatregelen

Er is geen chemische bestrijding tegen de ziekte bekend. Wel is er onderzoek gedaan naar de temperatuurgevoeligheid van de bacterie. De bacterie kan niet meer groeien of zich delen als deze minimaal 2 dagen aan een temperatuur van 40°C wordt blootgesteld.

Het is lastig om een volwassen boom op die manier te behandelen. Om de stam moet dan een slang worden gelegd met water op de juiste temperatuur. Een pomp moet zorgen dat het water op die temperatuur blijft. De slang moet afgedekt worden met isolatiemateriaal en de boom worden ingepakt, zodat er zo min mogelijk water lekt. We gebruiken deze methode (nog) niet in Nieuwegein. Wageningen Universiteit heeft hier proeven mee gedaan en volgt de gezondheid van behandelde bomen om te kijken of de methode succesvol is.