Drainvoegen en split

De zwaarste regenbuien in Nieuwegein zijn in de afgelopen 10 jaar gevallen. De heftigste bui was 50 mm/uur. De verwachting is dat door de klimaatverandering buien nog extremer worden. Ook in Nieuwegein is het waarschijnlijk dat buien van 70 mm/uur of meer gaan voorkomen. De riolering kan maximaal een bui van 20 mm in een uur verwerken. Er ontstaat dus vrijwel zeker wateroverlast bij dit soort hevige regenbuien. Daarom zorgen we als gemeente voor meer waterberging. Dit doen we bijvoorbeeld in de fundering van wegen of parkeerplaatsen.

Op deze plek is gekozen voor fundering van een speciaal materiaal: menggranulaat met daarin 30% holle ruimte waarin het water opgevangen kan worden. Dankzij een drainvoeg kan het water langs de straatstenen in de berging weglopen. Een drainvoeg is een bepaald type ‘vilt’ dat tussen de tegels wordt geplaatst. Een tweede manier om ervoor te zorgen dat het water via de voeg naar de waterberging stroomt, is het toepassen van een bepaald type split. 

Een systeem van drains en overstortputten zorgt ervoor dat het water weg kan als de berging vol zit. De oude traditionele regenwaterkolken zijn ook nog aanwezig. Het regenwater kan dus én naar de riolering én naar de waterberging via de drainvoegen.

Waar in Nieuwegein?

Waterbergingen met drainvoegen en split vind je in de Schansen-buurt.