Woonzorgcentrum Nijemonde

Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024

De woonzorglocatie van ZorgSpectrum in Nieuwegein aan de Lekboulevard is verouderd. Het complex past niet meer bij de moderne eisen voor het verzorgen van ouderen met dementie. Ook zorgt de huidige indeling van het gebouw voor extra werkdruk bij het zorgpersoneel. Bovendien eindigt de huurovereenkomst van de huidige locatie eind 2025. De noodzaak voor een nieuw gebouw voor de woonzorglocatie van ZorgSpectrum is groot.

De gemeente Nieuwegein wil voorkomen dat de woonzorglocatie uit Nieuwegein verdwijnt: het is belangrijk dat ouderen in Nieuwegein kunnen blijven wonen, dichtbij hun familie en vrienden. Ook wanneer zij zware zorg nodig hebben.

Onderzoek

Op de plek waar vroeger kerk De Rank stond, is nu ruimte voor nieuwbouw. Samen met ZorgSpectrum onderzoeken we of deze bouwruimte aan de Nijemonde geschikt is om een nieuw woonzorgcentrum op te bouwen. Ook de mening van de omgeving is belangrijk.

Meedenken

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe ontwikkeling zoveel mogelijk aansluit op de omgeving, willen we graag dat omwonenden en andere betrokkenen meedenken. Met elkaar zorgen we ervoor dat we belangrijke zaken niet vergeten. En dat de omgeving er goed uit komt te zien.

Op 4 juni 2024 hebben we een bijeenkomst georganiseerd. Daarnaast kon u online reacties en opmerkingen achterlaten.

Bent u benieuwd naar de inhoud van de bijeenkomst? Lees de binnengekomen reacties en vragen op Ik ben Nieuwegein.
Of download het verslag (pdf, 1 MB) .

Blijf op de hoogte

U kunt zich aanmelden voor een update-mail. We versturen updates als er ontwikkelingen zijn en wanneer we nieuwe bijeenkomsten organiseren.

Ja, hou me op de hoogte

Planning

De ontwikkeling aan de Nijemonde kent een lange geschiedenis. Tot 2007 stond op deze plek het voormalige gebouw van kerk De Rank. Sindsdien is de plek altijd vrijgehouden voor nieuwbouw. De eerste plannen staan in de Ontwikkelingsvisie Lekboulevard - Hoog Zandveld (vastgesteld door de gemeenteraad in 2003). Hierna werd gewerkt aan een stedenbouwkundig plan. Deze werd eind 2005 vastgesteld door de gemeenteraad. Er is in de jaren erna een aantal keer gekeken of er nieuwbouw op deze locatie kan komen. De tijdlijn voor dit project is als volgt:

23 oktober 2023

De gemeente Nieuwegein en ZorgSpectrum ondertekenen een intentieovereenkomst.

Eerste helft 2024

De gemeente Nieuwegein en ZorgSpectrum onderzoeken de haalbaarheid van het idee voor een woonzorgcentrum aan de Nijemonde.

Mei 2024

De gemeente informeert de buurt over het idee.

Juni 2024

Tijdens een bewonersavond en via Ik ben Nieuwegein krijgen de gemeente Nieuwegein en ZorgSpectrum inbreng van buurtbewoners.

Begin september 2024

Het college van burgemeester en wethouders besluit op basis van de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek of het project door kan gaan. Dit noemen we een ‘principebesluit’.

Als de uitslag van het haalbaarheidsonderzoek positief is, koopt ZorgSpectrum de grond van de gemeente. Vervolgens komen er dan nog een aantal ontwerpslagen. De bouw zou in het ideale geval begin 2025 beginnen en eind 2025 klaar moeten zijn.

Tot 2007/2008 stond er een kerk op deze locatie aan de Nijemonde. Het plan is altijd geweest om de ruimte die vrij kwam te gebruiken voor een (maatschappelijke) woonbestemming. Eerdere plannen zijn niet doorgegaan, onder meer vanwege de ruimte die er nodig is voor parkeren. Daarom is een parkeeronderzoek ook onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek.

De belangrijkste vraag in de fase van het haalbaarheidsonderzoek is óf het mogelijk is om een woonzorgcentrum aan de Nijemonde te bouwen. Wel heeft de gemeente al aan een beeldkwaliteitskader gewerkt: de kaders waar het ontwerp aan moet voldoen. De beeldkwaliteit die de gemeente vraagt van het nieuwe gebouw bevat veel groene elementen.

De architect die voor ZorgSpectrum werkt, heeft ook een Schets Ontwerp gemaakt. Dat is een concept van hoe het gebouw eruit kan komen te zien, waarbij rekening is gehouden met de kaders van de gemeente. Dit Schets Ontwerp is ook getoond tijdens de inloopavond in juni 2024. Pas als bekend is dat het mogelijk is om een woonzorgcentrum te bouwen, wordt er goed gekeken naar het ontwerp. Er volgt een aantal ontwerpslagen. Na het Schets Ontwerp wordt onder meer nog een Voorlopig Ontwerp voor het gebouw gemaakt.

Er wordt in de plannen rekening gehouden met in ieder geval 89 woonplekken. Zo veel plekken heeft de ZorgSpectrum-locatie aan de Lekboulevard nu ook.

Mensen met dementie in een woonzorglocatie bewegen zich vooral in en om het gebouw. Op dit moment is er geen tuin bij het huidige gebouw, waardoor er familie of vrijwilligers nodig zijn om een rondje buiten te kunnen maken. Straks kunnen de bewoners zelf in de naastgelegen tuin, waardoor de leefkwaliteit voor de bewoners al groter is. Voor mensen met dementie is het belangrijk om buiten te zijn, en zij zien dan liever mensen dan natuur. De bezoekers kunnen met de bewoners naar het winkelcentrum.

De parkeerplaats aan de Nijemonde is erg ruim. Als het nieuwe gebouw er komt, dan geldt voor het parkeren dat er ruimte moet zijn voor medewerkers (zoals verpleegkundigen en vrijwilligers) en bezoek van familie/vrienden van de bewoners. Door het type bewoning (ouderen met verpleegzorg) heeft de locatie een lage parkeernorm. De bewoners hebben immers zelf geen auto.

De parkeerdruk is aan de westkant van de wijk hoog. Dat is bekend bij de gemeente. En ook is dit gebleken uit het parkeeronderzoek dat we dit jaar hebben gedaan. Uit hetzelfde parkeeronderzoek blijkt dat er wel parkeerplekken aan de Nijemonde ‘over’ zijn. Volgens het onderzoek moeten er van de 135 plekken minimaal 78 parkeerplekken blijven bestaan. We willen het aantal zo hoog mogelijk laten.

Voor de komst van een woonzorgcentrum is er als we kijken naar het parkeren dus ruimte. De parkeerplekken aan de Nijemonde blijven openbaar, een klein aantal vaste plekken wordt mogelijk gereserveerd voor het woonzorgcentrum. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de beschikbare parkeerplekken in het gebied.

We voeren op dit moment een bomenonderzoek uit. Daaruit moet blijken wat een nieuw woonzorgcentrum op deze locatie zou betekenen voor de bomen die nu in de buurt staan.

Bomen blijven zoveel mogelijk staan, maar er verdwijnen ook bomen als er bebouwing komt. Voor de bomen die verdwijnen, worden er nieuwe bomen op een andere plek geplant. De openbare ruimte wordt door de gemeente ingericht. Er is nog geen plan over hoe dat eruit moet komen te zien.

In deze onderzoeksperiode wordt alleen nog vastgesteld óf het mogelijk is om een woonzorgcentrum te bouwen. Er zijn nog veel zaken niet vastgesteld.

De hoogte bijvoorbeeld: er is sprake van 6 á 7 bouwlagen om het aantal woonplekken te kunnen inrichten. De ruimtelijke uitgangspunten van de gemeente en het Schets Ontwerp gaan nu uit van een verspringing in de bouwlagen, dan is een deel 6 bouwlagen en een deel 7 lagen. Voor de vorm en het uiterlijk van het gebouw is een voorstel, maar deze zijn nog niet definitief. Dat geldt ook voor de invulling van de buitenruimte.

Wat er met het huidige gebouw gebeurt als ZorgSpectrum verhuist, is nu nog niet bekend. De eigenaar is een investeerder. Hij heeft het gebouw een tijd geleden gekocht, en verdient geld met de verhuur van het gebouw. Het gebouw heeft nu een maatschappelijke bestemming en het ligt in een zorgcirkel (cirkels van 400 meter rondom belangrijke voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer en een gezondheidscentrum).